dimecres, 3 de setembre del 2008

El compromís global de Costa Rica

El President Óscar Arias, que avui ha pronunciat un discurs memorable al ple del Parlament Europeu, és prou conegut a Europa i el món pel seu compromís i el del seu país, Costa Rica, amb la pau i el desenvolupament a Amèrica Central. Fa 21 anys, durant el seu primer mandat, la seva tasca va ser reconeguda amb el Premi Nobel. Avui, la regió centroamericana ha recuperat la pau, però persisteixen en alguns països greus situacions d'inseguretat i pobresa.

Europa no ha mantingut el nivell d'atenció i ajuda que va prestar durant els conflictes armats, però en alguna mesura aquesta situació està canviant. Durant diverses reunions al llarg del dia, els diputats hem tingut la ocasió d'intercanviar punts de vista amb el President Arias sobre el seu país i, especialment, sobre les actuals negociacions per a un acord d'associació entre Europa i Amèrica Central, que es podria convertir properament en el primer acord biregional d'aquesta naturalesa que conclou la Unió Europea. El Parlament ha defensat en tot moment que l'acord vagi molt més enllà d'un tractat de lliure comerç i inclogui també dos pilars fonamentals: el diàleg polític i la cooperació al desenvolupament.

Costa Rica ha estat model de pacifisme -és una societat sense exèrcit- i de prosperitat -en paraules del President, el que s'ha deixat d'invertir en armament, s'ha pogut invertir en educació i benestar-. La qualitat de vida permet avui Costa Rica passar de l'antic compromís regional al compromís global, per mitjà del que denominen "Paz con la Naturaleza". Biodiversitat, massa boscosa, turisme sostenible... tot això caracteritza el país i els seus ciutadans no només no ho volen perdre sinó que volen potenciar-ho, per a ells i per al conjunt del planeta. Amb l'horitzó de la propera celebració del dos-cents anys de la independència, s'han plantejat assolir un nivell zero d'emissions de carboni. No estan sols en aquest objectiu: impulsen amb Nova Zelanda i Noruega una coalició de països que treballen en el mateix sentit. Convé esperar que l'experiència s'encomani arreu del món i que aquest club encara restringit creixi per abastar cada vegada més països.